kontakt@kolejowa18.pl

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, ile wartości i zastosowań posiada masło shea. Jego rosnąca popularność mówi sama za siebie. Nie każdy jednak wie, że oprócz działania regeneracyjnego i nawilżającego, świetnie sprawdzi się również w naszej kuchni. Dlaczego? Otóż masło to pozyskuje się orzechów rosnących na pewnych afrykańskich drzewach, a w pierwotnej postaci to olej, który można spożywać jak każdy inny olej

Kulinarne zastosowania masła shea

masło shea sklepW Afryce od wielu lat używa się masła shea w kuchni, na przykład do sosów lub potraw mięsnych w celu wzbogacenia smaku. W Europie ten trend dopiero zyskuje sobie naszą przychylność. W związku ze wzrastającą ilością osób przechodzących na dietę wegańską, która polega na całkowitym odstawieniu mięsa a także produktów odzwierzęcych ( takich jak masło), pojawił się pomysł zainspirowania się ludami Afryki i przejęcia ich kulinarnego pomysłu. Weganie wykorzystują masło shea w swojej kuchni, do smarowania kanapek, do sosów czy do przygotowania warzyw. Istnieje wiele typów wegańskiego masła, dlaczego więc zainteresowano się tym? Głównie z powodu jego zawartości, nienasyconych kwasów tłuszczowych i dużej ilości witaminy E. Jest ono więc zdrowsze od tego otrzymywanego z mleka krowiego, a do tego bardzo smaczne. Używa się także go czasem w produkowaniu czekolady, co również zwiększa jej prozdrowotne działanie. Chcąc kupić nadające się do spożycia nierafinowane masło shea sklep internetowy przyjdzie nam z pomocą. Trudniej dostać je stacjonarnie.

Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, nawet jeśli nie jesteśmy weganami, możemy rozważyć zamianę naszego tradycyjnego masła na masło shea, zwłaszcza jeśli mamy podwyższony cholesterol. W takich przypadkach, mleko, ser, śmietana czy właśnie masło, nie są wskazane.